De trainingen

De onderdelen die in het Kyokushin worden beoefend zijn kihon (techniektraining), kata (schijngevechten tegen meerdere tegenstanders), tameshi-wari (het breken van voorwerpen), zelfverdediging en kumite (vechten).

Wedstrijden

Bij het wedstrijdvechten is bij de volwassenen het maken van (vol) contact toegestaan, zodat men leert om zowel te verdedigen en te incasseren, als om uit te delen. Het (beheerst) maken van contact is noodzakelijk omdat men pas kan leren wat er voor nodig is om een aanval uit te voeren of zich te verdedigen, mocht dit in de praktijk nodig zijn. Uiteraard moeten de leerlingen zich aan een aantal regels houden om ongelukken te voorkomen. Deze regels worden door de strakke discipline, zowel bij wedstrijden als ook in de eigen school, strikt nageleefd. Hierdoor komen blessures praktisch niet voor.

Bij jeugdwedstrijden wordt bij het wedstrijdvechten gebruik gemaakt van bescherming en aangepaste regels. Kinderen dragen bijvoorbeeld een helm, handschoentjes en scheenbeschermers. Ze mogen geen stoten naar het hoofd maken en alleen gecontroleerde trappen uitvoeren. Zo leren ze spelenderwijs de aangeleerde technieken in de praktijk te brengen. In tegenstelling tot een teamsport hebben ze een overwinning of nederlaag alleen aan zich zelf te danken.

Hoewel er zeker niet alleen voor wedstrijden wordt getraind (het meedoen aan wedstrijden is niet verplicht) zijn er gedurende de jaren dat Mushin Dojo actief is al veel leerlingen succesvol geweest op toernooien. Dit heeft geresulteerd in meerdere Nederlandse kampioenstitels en internationale prijzen.

Ook trainen bij Mushin dojo?

Met name kinderen kunnen veel voordeel uit de karatetraining halen. Niet alleen door de lichamelijke training, maar ook mentaal gezien. Het leren doorzetten tijdens de training heeft een karaktervormende werking en doordat men zich leert te verdedigen en daardoor weerbaarder wordt, wordt het zelfvertrouwen vergroot. Respect voor elkaar, bescheidenheid en discipline staan centraal. Hierdoor leren de kinderen zich te beheersen en dat bij een ruzie vechten niet de oplossing is.

Bij Mushin Dojo kan iedereen, zowel beginner als gevorderde, op zijn eigen niveau aan de trainingen deelnemen, de leeftijd van de leerlingen varieert van 8 tot bijna 70 jaar. Men moet wel bereid zijn om de uitdaging met zichzelf aan te gaan en het maximale uit zichzelf te halen. Dan kan er aan de trainingen veel voldoening worden beleefd.

Proefles

Mocht je geïnteresseerd zijn in iets anders dan een “gewone” sport, namelijk het beoefenen van een vechtkunst, dan ben je van harte welkom om eens te komen kijken of een gratis les mee te doen. Er is ongetwijfeld een aspect van de training wat je zal aanspreken. Met name zelfverdediging en het vergroten van de weerbaarheid is in deze tijd zeer actueel.

Benodigdheden

In de dojo wordt getraind in karategi. Voor sparren en trainingen op de stootzak wordt vaak gebruik gemaakt van scheenbeschermers en handschoenen. Voor wedstrijden is een kruisbeschermer voor de heren en borstprotectie voor de dames belangrijk, evenals een bitje.

Alle benodigdheden voor het trainen zijn via sensei Halbesma te verkrijgen.